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삶/살림

올 것이 왔다 - 무쇠팬 새로 길들이기

2010/08/08 - 무쇠팬 하나, 열 코팅 후라이팬 안부럽다

요즘 매번 무쇠팬 씻기가 귀찮아서 기름 많은 음식 했을 땐 안 씻고 대충 놔두었었다. 몇일 전 김치 만두를 튀겨 먹고 나서 괜찮겠지 하고 그냥 냅뒀는데 아뿔싸 녹이 생겨버렸다. ㅠ0ㅠ 튀김이니까 안심했는데 생각해 보니 김치는 산acid.... 만두피에 김치가 배어나와서 팬을 녹슬게 만들어 버렸다. 길들이기seasoning 은 큰 맘 먹고 해야하는 일이라서 하루 이틀 미루다가 이든이가 일찍 짐든 틈을 타서 오늘 행동 개시. Lodge 홈페이지를 찾아보니 새로 길들이기resesoning 은 이렇게 하는 거란다.

Re-Seasoning your Lodge Cast Iron

While maintaining the seasoning (as in Step 5 above) should keep your Cast Iron in good condition, at some point you may need to repeat the seasoning process. If food sticks to the surface, or you notice a dull, gray color, repeat the seasoning process:

Wash the cookware with hot, soapy water and a stiff brush. (It is okay to use soap this time because you are preparing to re-season the cookware).

Rinse and dry completely.

Apply a thin, even coating of MELTED solid vegetable shortening (or cooking oil of your choice) to the cookware (inside and out).

Place aluminum foil on the bottom rack of the oven to catch any dripping.

Set oven temperature to 350 – 400 degrees F.

Place cookware upside down on the top rack of the oven.

Bake the cookware for at least one hour. After the hour, turn the oven off and let the cookware cool in the oven.

Store the cookware uncovered, in a dry place when cooled.


  설명에 나와 있는대로 팬을 뜨거운 비눗물에 거친 수세미로 빡빡 닦았다. 원래 팬은 검은색이었는데 수세미로 벗기니 회색 속살;;이 드러났다. 전부 벗기기엔 무리수라 그냥 녹이 난 부분을 중심으로 문질러서 코팅을 벗겨냈다. 그리고 불에 말린후 safflower oil을 발라서 뒤집어 오븐에 넣어줬다. 적어도 한시간을 구우하고 하니 자기 전까지 구운 후에 오븐을 끄면 될 것 같다.

  길들이기 귀찮을 줄 알았는데 생각보다 그렇게 귀찮진 않네.. 일단 코팅이 벗겨진 상태이니 아무래도 이 과정을 여러번 해줘야 잘 길이 들 것 같다.

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